TEKST |
Zgodnie z art.17,ust. 1 ustawy z dnia 19 grudnia 2003 r. o organizacji rynku owoców i warzyw , rynku chmielu, rynku tytoniu, rynku suszu paszowego oraz rynków lnu i konopi uprawianych na włókno (tekst jednolity Dz. U. z 2011 Nr 145, poz. 868), handlowcy prowadzący działalność gospodarczą w zakresie obrotu świeżymi warzywami i owocami zobowiązani są przekazywać do Wojewódzkiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych informacje rozpoczęciu prowadzenia działalności w zakresie obrotu owocami i warzywami objętymi normami handlowymi nie później niż w dniu rozpoczęcia prowadzenia tej działalności na formularzu F 9 BKJ-01-IR-04 „Przekazania informacji o rozpoczęciu lub zaprzestaniu prowadzenia działalności w zakresie obrotu świeżymi owocami i warzywami objętymi normami handlowymi oraz o ilości owoców i warzyw wprowadzonych do obrotu,” do wypełnionego formularza należy dołączyć kserokopię KRS lub zaświadczenia o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej. Formularz jest dostępny w zakładce
„Wzory dokumentów”
Ponadto handlowcy, którzy zobowiązani są do przestrzegania wymagań jakości handlowej oraz w poprzednim roku kalendarzowym wprowadzili do obrotu świeże owoce i warzywa w ilości przekraczającej 100 tys. kilogramów, zobowiązani są przesłać do Wojewódzkiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych wypełniony formularz F 9 BKJ-01-IR-04 - „Przekazania informacji o rozpoczęciu lub zaprzestaniu prowadzenia działalności w zakresie obrotu świeżymi owocami i warzywami objętymi normami handlowymi oraz o ilości owoców i warzyw wprowadzonych do obrotu” do końca pierwszego kwartału roku następnego. W/w formularz zamieszczony jest w wersji elektronicznej w zakładce –
wzory dokumentów
Handlowiec przekazuje Wojewódzkiemu Inspektorowi Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych zgłoszenie o zaprzestaniu prowadzenia działalności w terminie 7 dni od jej zaprzestania.
Nie wywiązanie się z tego obowiązku podlega karze grzywny (podstawa prawna: art. 40, ust. 4b, pkt. 2 ustawy z dnia 19 grudnia 2003 r. o organizacji rynku owoców i warzyw, rynku chmielu, rynku tytoniu , rynku suszu paszowego oraz rynku lnu i konopi uprawianych na włókno ( tekst jednolity Dz. U. z 2011 Nr 145, poz. 868)
Zgodnie z rozporządzeniem MR i RW z dnia 28 grudnia 2012 roku w sprawie handlowców zwolnionych z obowiązku przekazywania informacji wojewódzkiemu inspektorowi jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz wpisywanych do bazy danych o handlowcach (Dz.U.z 2013 r. Nr 0, poz.74) .
z obowiązku przekazywania informacji zwolnieni są handlowcy, którzy:
1.Zgodnie z art. 4 rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 543/2011, nie są zobowiązani do przestrzegania norm handlowych lub
2.Prowadzą działalność w sektorze owoców i warzyw ograniczoną do ich przewozu, lub
3.W poprzednim roku kalendarzowym wprowadzili do obrotu świeże owoce lub warzywa w ilości mniejszej niż 100 tys. kilogramów.
|
Informacja dla handlowców prowadzących działalność gospodarczą w zakresie obrotu świeżymi owocami i warzywami.
Zgodnie z art.17 ust. 1 ustawy z dnia 19 grudnia 2003 r. o organizacji rynku owoców i warzyw oraz rynku chmielu, handlowcy prowadzący dzielność gospodarczą w zakresie obrotu świeżymi owocami i warzywami na rynku krajowym, w obrocie z krajami UE oraz w obrocie z krajami trzecimi (export/import) zobowiązani są do przekazania Wojewódzkiemu Inspektorowi właściwemu ze względu na miejsce zamieszkania lub siedzibę:
1. Informacji o prowadzeniu działalności ww. zakresie nie później niż w dniu jej rozpoczęcia.
2. Informacji o ilości świeżych owoców i warzyw objętych normami handlowymi, wyrażoną w kilogramach, w przypadku gdy handlowiec, w poprzednim roku kalendarzowym wprowadził do obrotu świeże owoce i warzywa, w ilości 100 tys. kg i powyżej. Informację powyższą należy przekazać do końca pierwszego kwartału następnego roku.
Informacje dotyczące pkt. 1 i 2 należy przekazać na „Formularzu przekazania informacji o rozpoczęciu, lub zaprzestaniu prowadzenia działalności w zakresie obrotu świeżymi owocami i warzywami objętymi normami handlowymi oraz o ilości owoców i warzyw wprowadzonych do obrotu” ( wzór F-9/BKJ-01-IR-04) – formularz udostępniony na stronie BIP-u w zakładce Wzory dokumentów.
3. Informacji o każdej zmianie danych w terminie do 7 dni od dnia jej dokonania .
4. Informacji o zaprzestaniu prowadzenia dzielności w terminie 7 dni od jej zaprzestania.
Handlowiec, który nie wywiązuje się z ww. obowiązków podlega karze grzywny zgodnie z art. 40 ust. 4b , pkt 2 ustawy z dnia 19 grudnia 2003 r. o organizacji rynku owoców i warzyw oraz rynku chmielu.
Z obowiązku przekazania ww. informacji, zgodnie z rozporządzeniem MRiRW z dnia 28 grudnia 2012 r, w sprawie zwolnionych handlowców z obowiązku przekazywania informacji Wojewódzkiemu Inspektorowi Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz wpisanych do bazy danych o handlowcach (Dz.U. z 2013 r. poz.74), zwolnieni są handlowcy którzy:
1. Nie są zobowiązani do przestrzegania norm handlowych zgodnie z art. 4 Rozporządzenia Wykonawczego Komisji (UE) nr 543/2011.
2. Prowadzą dzielność w sektorze owoców i warzyw świeżych ograniczoną do ich przewozu.
3. W poprzednim roku kalendarzowym wprowadzili do obrotu świeże owoce i warzywa w ilości mniej niż 100 tys. kg.
|